Η βιομηχανία ξυλείας προσφέρει βοήθεια για τη στέγαση προσφύγων Covid

0
Η βιομηχανία ξυλείας προσφέρει βοήθεια για τη στέγαση προσφύγων Covid

Τα σπίτια με ξύλινο σκελετό και οι μονάδες απομόνωσης θα μπορούσαν να παραχθούν μαζικά σε μορφή πάνελ για να στεγάσουν άτομα που μετακινούνται από άτυπους οικισμούς και αναρρώνουν ασθενείς με Covid. Φωτογραφία: Eco Log Homes

Η Sawmilling South Africa (SSA) και το Institute for Timber Construction South Africa (ITC-SA) πρόσφεραν στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής τους συνδυασμένους πόρους, τις δεξιότητες και την τεχνογνωσία τους ως μέρος της απάντησης του κλάδου τους στην πανδημία Covid-19.

Μία από τις πολλές πιέσεις που έχει ασκήσει η πανδημία στη Νότια Αφρική είναι η πιεστική ανάγκη να αραιωθούν οι πυκνοκατοικημένοι άτυποι οικισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει επειγόντως παροχή εναλλακτικής στέγασης και υποδομής, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζεται η ανάγκη στέγασης ατόμων που πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση ή καραντίνα.

Η SSA και η ITC-SA προσέγγισαν την κυβέρνηση με μια πρόταση να θεωρείται η ξυλεία ως ένα από τα δομικά υλικά της επιλογής και ως μια πιο μακροπρόθεσμη λύση που θα ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση και τις άμεσες ανάγκες.

Υπάρχουν αρκετοί επιτακτικοί λόγοι για την υποστήριξη της ξυλείας. «Καταρχάς, η Νότια Αφρική διαθέτει έτοιμη προμήθεια βιώσιμης ξυλείας, ένα προϊόν που δεν είναι μόνο προσβάσιμο αλλά είναι ελαφρύ, εύκολο στη μεταφορά και προσφέρεται για γρήγορη κατασκευή», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της SSA, Roy Southey.

Το ξύλο είναι ένας ανανεώσιμος πόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ισχυρών, ανθεκτικών σπιτιών. Φωτογραφία: Ludwig Sevenster

Επιπλέον, τα σπίτια με ξύλινο σκελετό μπορούν να παραχθούν μαζικά σε μορφή πάνελ και να ανεγερθούν γρήγορα από ένα υπάρχον εργατικό δυναμικό κατασκευών που μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί για να συναρμολογήσει προκατασκευασμένες, ελεγμένες από το εργοστάσιο μονάδες που όχι μόνο αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κρίση, αλλά παρέχουν μόνιμες κατοικίες.

Περίπου το 70% των ανθρώπων στον ανεπτυγμένο κόσμο ζουν σε κατασκευές από ξύλινα σκελετά, ωστόσο οι Νοτιοαφρικανοί έχουν, από πολλές απόψεις, ρυθμιστεί να πιστεύουν ότι η κατασκευή με τούβλα και κονίαμα είναι ο μόνος τρόπος.

Με τη σωστή επεξεργασία, το ξύλο είναι στην πραγματικότητα πολύ ανθεκτικό και αποδίδει καλύτερα από πολλά άλλα υλικά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Εκτός από τη συμμόρφωση με τους περισσότερους δημοτικούς κανονισμούς, προσφέρει επίσης εξαιρετική θερμομόνωση, είναι εξαιρετικά οικονομικό και είναι μια περιβαλλοντικά ελαφρύτερη επιλογή.

«Η ξυλεία είναι μια πολύτιμη και μακροπρόθεσμη βιώσιμη πηγή υλικού, ιδανική για χρήση σε κατασκευαστικά έργα μεγάλου όγκου. Είναι επίσης ένας ανανεώσιμος πόρος. Μόνο το 6% των δέντρων από 1,2 εκατομμύρια εκτάρια φυτείες με βιώσιμη διαχείριση συλλέγονται ετησίως, ενώ η φύτευση δενδρυλλίων ξεπερνά την υλοτόμηση κατά 2:1», λέει ο Southey.

Η τρέχουσα παραγωγή εμπορικά καλλιεργούμενης ξυλείας πεύκου και ευκαλύπτου στη Νότια Αφρική υπερβαίνει τα 2,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και μόνο η βιομηχανία πριονιστηρίου απασχολεί περισσότερα από 30 000 άτομα, κυρίως σε αγροτικές περιοχές.

Σχετικό άρθρο: Αναβάθμιση R220m στο εργοστάσιο board Sonae Arauco

Schreibe einen Kommentar