Μια νέα διαδικασία για τη διατήρηση της ξυλείας

0
Μια νέα διαδικασία για τη διατήρηση της ξυλείας

Εικόνα © Georgia Tech

Μια νέα διαδικασία συντήρησης ξυλείας που αναπτύσσεται από ερευνητές της Georgia Tech θα μπορούσε να προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι της επεξεργασίας υπό πίεση…

Η επεξεργασία πίεσης, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ξυλείας μέσα σε μια στεγανή δεξαμενή υπό πίεση και την πίεση χημικών ουσιών στις σανίδες, χρησιμοποιείται για περισσότερο από έναν αιώνα για να αποτρέψει τον μύκητα που προκαλεί σήψη του ξύλου σε υγρά περιβάλλοντα.

Τώρα οι ερευνητές της Georgia Tech ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει τη συμβατική επεξεργασία πίεσης ως έναν τρόπο για να γίνει η ξυλεία όχι μόνο ανθεκτική στους μύκητες αλλά και σχεδόν αδιαπέραστη από το νερό.

Η νέα μέθοδος, η οποία αναφέρθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Langmuir, περιλαμβάνει την εφαρμογή μιας προστατευτικής επικάλυψης οξειδίου μετάλλου που έχει πάχος μόνο μερικών ατόμων σε ολόκληρη την κυτταρική δομή του ξύλου. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως εναπόθεση ατομικού στρώματος, χρησιμοποιείται ήδη συχνά στην κατασκευή μικροηλεκτρονικών για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αλλά τώρα διερευνάται για νέες εφαρμογές σε βασικά προϊόντα όπως το ξύλο.

Όπως οι επεξεργασίες πίεσης, η διαδικασία εκτελείται σε αεροστεγές θάλαμο, αλλά στην περίπτωση αυτή ο θάλαμος βρίσκεται σε χαμηλές πιέσεις για να βοηθήσει τα μόρια του αερίου να διαπεράσουν ολόκληρη τη δομή του ξύλου.

*Το άρθρο ευγενική προσφορά του Woodtech

Schreibe einen Kommentar