Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά κροατικών κουταβιών τσοπανόσκυλων σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά κροατικών κουταβιών τσοπανόσκυλων σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Το Croatian Sheepdog είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος που είναι ευκίνητος, σε εγρήγορση και είναι επίσης ένας υπέροχος οικογενειακός σύντροφος με μια δραστήρια οικογένεια. Μπορεί να γεννήσει 4-6 κουτάβια κάθε φορά. Είναι ένας πολύ έξυπνος, τρυφερός και σε εγρήγορση σκύλος με ιδιοσυγκρασία, κατάλληλος για έναν έμπειρο ιδιοκτήτη σκύλου.

Η μετάβαση του κουταβιού είναι γεμάτη μυστήριο, περιέργεια και προκλήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για την ανάπτυξη ενός κροατικού κουταβιού τσοπανόσκυλο σε διαφορετικούς μήνες και τη συμπεριφορά του.

Νεογέννητος

Όταν γεννιούνται τα κροατικά κουτάβια Sheepdog, δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν ή να περπατήσουν. Είναι επίσης χωρίς δόντια και έτσι τρέφονται μόνο με το μητρικό γάλα. Η μητέρα φροντίζει όλα τα απαραίτητα για τα κουτάβια της όπως να τα καθαρίζει, να τα θηλάζει και να τα διατηρεί άνετα.

Το κουτάβι περνά τον περισσότερο χρόνο στον ύπνο και ξυπνάει μόνο για να ταΐσει. Δεν είναι σε θέση να παράγουν τη θερμότητα του σώματός τους, γι‘ αυτό φτιάξτε ένα ζεστό μέρος για αυτά όπου η μητέρα θα τους παρέχει ζεστασιά. Μην διαχωρίζετε τα κουτάβια από τη μητέρα τους σε αυτό το στάδιο καθώς μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Νεογνικό Στάδιο (0-2 Εβδομάδες)

Οι δύο πρώτες εβδομάδες της γέννησης του κουταβιού του κροατικού τσοπανόσκυλου ονομάζονται νεογνικό στάδιο. Είναι πολύ ευάλωτοι σε αυτήν την περίοδο χωρίς αίσθηση όσφρησης, ακοής και όρασης. Ωστόσο, εάν είναι με τη μητέρα, τα κουτάβια είναι απολύτως ασφαλή. Όταν τα κουτάβια απομακρυνθούν λίγο από τη σκύλα ή κρυώσουν, κάνουν ένα τρίξιμο και η σκύλα θα τους φτάσει.

Τα κουτάβια που σέρνονται προς τη μητέρα βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών και των μυών τους. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να κατουρήσουν ή να κατουρήσουν μόνα τους, η μητέρα τους βοηθάει γλείφοντας την κοιλιά, κάτι που τους ωθεί να αφοδεύσουν και να κατουρήσουν. Με αρκετό ύπνο και μικρή κίνηση του σώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να δείτε τα κουτάβια να παίρνουν διπλάσιο μέγεθος από τη γέννησή τους τη δεύτερη εβδομάδα.

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δείτε πολλές αλλαγές στο κουτάβι του κροατικού τσοπανόσκυλο. Τα μάτια αρχίζουν να ανοίγουν τα μάτια σε 12-14 ημέρες όπου καθώς ανοίγουν τα κανάλια του αυτιού και για πρώτη φορά τα κουτάβια μπορούν να δουν και να ακούσουν. Μπορείτε επίσης να δείτε τα κουτάβια να προσπαθούν να περπατήσουν κάνοντας τα ταλαντευόμενα βήματά τους. Τώρα μπορούν να κουνήσουν την ουρά τους και να επιχειρήσουν το πρώτο γάβγισμα.

Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, τα κουτάβια είναι σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμότητα του σώματός τους. Είναι ενεργοί και αρχίζουν να παίζουν με τους συγγενείς. Μέχρι την τέταρτη εβδομάδα, το κουτάβι θα αρχίσει να φτιάχνει στερεά τροφή από το πιάτο της μητέρας του. Αρχίζουν να κατουρούν και να μουτζώνουν μακριά από την περιοχή φωλιάς και δεν χρειάζονται διέγερση από τη μητέρα.

Κροατικό τσοπανόσκυλο κουτάβι που τρέχει στο γήπεδο
Κροατικό τσοπανόσκυλο κουτάβι που τρέχει στο γήπεδο.
Πηγή εικόνας: Pets4Homes

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Είναι ένα στάδιο όπου το κροατικό τσοπανόσκυλο σας χρειάζεται μια εισαγωγή στον έξω κόσμο. Το πρώτο μισό της περιόδου κοινωνικοποίησης του κουταβιού θα πρέπει να είναι με τη μητέρα του και άλλα συγγενή. Η σκύλα θα διδάξει στα κουτάβια της τρόπους, πειθαρχία και επίσης πώς να δαγκώνουν με το να πονάνε ενώ παίζουν.

Είναι επίσης η ώρα για τη βασική τους εκπαίδευση να μάθουν όπως η υπακοή και άλλες εντολές. Το κουτάβι είναι πολύ πρόθυμο και είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που του δίνονται, έτσι η εκπαίδευση γίνεται εύκολη.

Καθώς το κουτάβι γίνεται περίπου 8 εβδομάδων, βγάλτε το στο κοινό για κοινωνικοποίηση. Παρουσιάστε τους νέους ανθρώπους και κατοικίδια και άλλες νέες εμπειρίες. Αυτό θα τους βοηθήσει να είναι καλοί και φιλικοί με τους ανθρώπους και να μην τους φοβούνται ή να είναι επιθετικοί απέναντί ​​τους όταν μεγαλώσουν.

Νεανικό Στάδιο (3-6 μηνών)

Το νεανικό στάδιο είναι η περίοδος όπου το κουτάβι του κροατικού τσοπανόσκυλου αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μια νεαρή εκδοχή του ενήλικου εαυτού τους. Είναι πιο δραστήρια και επίσης λαχταριστά, επομένως είναι καλύτερο να επενδύσετε σε μασώμενα παιχνίδια παρά να αφήσετε τα πράγματά σας να μασηθούν από το σκυλάκι σας. Δεδομένου ότι είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος, θα φτάσει το μισό του ενήλικου μεγέθους του.

Η εκπαίδευση του Κροατικού Ποιμενικού θα πρέπει να συνεχιστεί με περισσότερες νέες εντολές. Επίσης, συνεχίστε την κοινωνικοποίηση του σκύλου σας καθώς τα καλά κοινωνικοποιημένα σκυλιά είναι πιο άνετα με άλλους ανθρώπους και σκύλους. Δώστε τους μια ισορροπημένη διατροφή και υψηλής ποιότητας τροφή για κουτάβια που παρέχει όλη τη διατροφή που χρειάζεται ο σκύλος σας.

Εφηβικό Στάδιο (6-12 Μηνών)

Όταν το κροατικό κουτάβι τσοπανόσκυλο γίνει 6-8 μηνών, φτάνει στην εφηβεία. Το θηλυκό θα έρθει στην πρώτη του ζέστη μεταξύ 6-9 μηνών. Τώρα είναι σε θέση να ζευγαρώσει και να έχει κουτάβια, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να εμπλέκετε το σκυλί σας σε οποιοδήποτε είδος εκτροφής σε τόσο νεαρή ηλικία. Θα είναι επιβλαβές για την υγεία της. Το αρσενικό δείχνει επίσης ενδιαφέρον για τα θηλυκά καθώς φτάνουν τους 6 μήνες. Ωστόσο, αποφύγετε το ζευγάρωμα σε αυτή τη νεαρή ηλικία.

Τα δόντια του κουταβιού αντικαθίστανται επίσης από δόντια ενηλίκων και στους 8-9 μήνες, μπορείτε να αλλάξετε την τροφή του κουταβιού σε τροφή για ενήλικα. Θα πρέπει να τους δίνονται 2 γεύματα την ημέρα που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά σε αυτά.

Είναι επίσης η ώρα για προχωρημένη εκπαίδευση, όπως ευκινησία, εκπαίδευση βοσκής και άλλα αθλήματα σκύλων. Το Croatian Sheepdog χρειάζεται πολλές σωματικές ασκήσεις, γι‘ αυτό βγάλτε το για βόλτες, τζόκινγκ, πεζοπορία ή άλλες δραστηριότητες που θα τους κρατήσουν χαρούμενους και ικανοποιητικούς.

Διάγραμμα εμβολιασμού για κροατικό τσοπανόσκυλο

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για κροατικό τσοπανόσκυλο.

Κόστος εμβολιασμού

Το κόστος του εμβολιασμού DHPP για τα κροατικά τσοπανόσκυλα σας είναι περίπου 75$-100$. Το κόστος του αντιλυσσικού εμβολίου είναι περίπου 15$-20$.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυλή σκύλων και την ανάπτυξη του κουταβιού τους.

Schreibe einen Kommentar