Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Retriever με σγουρά επίστρωση σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Retriever με σγουρά επίστρωση σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Το Curly-Coated Retriever είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα σκύλων από ομάδα όπλων. Είναι ένας πολύ δραστήριος, πιστός, τρυφερός σκύλος που αποτελεί εξαιρετικό σύντροφο για έναν ενεργό ιδιοκτήτη σκύλου που μπορεί να ταιριάξει με τις επιδόσεις του. Μπορεί να γεννήσει 4-6 κουτάβια κάθε φορά. Το να βλέπεις τα κουτάβια να μεγαλώνουν σε ενήλικα είναι ενδιαφέρον αλλά και προκλητικό.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τη διαδικασία ανάπτυξης και τη συμπεριφορά του Curly-Coated Retriever κατά τη διάρκεια διαφορετικών μηνών.

Νεογέννητος

Τα κουτάβια Curly-Coated Retriever γεννιούνται εντελώς τυφλά, κωφά, χωρίς δόντια και δεν μπορούν να περπατήσουν. Η μόνη αίσθηση που έχουν είναι η αφή και η γεύση. Η μητέρα φροντίζει τις περισσότερες από τις ανάγκες τους από το τάισμα μέχρι τον καθαρισμό του σώματός τους. Τις πρώτες δύο εβδομάδες, το μόνο που κάνουν τα κουτάβια είναι να τρώνε και να κοιμούνται. Χρειάζονται τουλάχιστον το 90% του ύπνου την ημέρα για τη σωστή ανάπτυξη του σώματος και του μυαλού τους.

Μην χειρίζεστε τα κουτάβια με γυμνό χέρι και εκτός αν είναι πραγματικά σημαντικό για μερικές εβδομάδες. Αφήστε τη μητέρα να τα φροντίσει μόνη της. Φτιάξτε ένα καθαρό και άνετο μέρος για αυτούς και κάντε πρόσβαση στη μητέρα σε γλυκό νερό και φαγητό.

Νεογνικό Στάδιο (0-2 Εβδομάδες)

Στο νεογνικό στάδιο, τα κουτάβια Curly-Coated Retriever είναι πολύ ευάλωτα όταν είναι αβοήθητα και βασίζονται πλήρως στη μητέρα τους. Τα κουτάβια δεν μπορούν καν να αφοδεύσουν ή να κατουρήσουν μόνα τους, οπότε η μητέρα τα υποκινεί να το κάνουν γλείφοντας την κοιλιά. Η μητέρα κρατά επίσης τα κουτάβια της ζεστά καθώς δεν μπορούν να παράγουν τη δική τους θερμότητα στο σώμα τους. Εάν χωριστούν από τη σκύλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κουτάβια μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Για μερικές εβδομάδες, τα κουτάβια πρέπει να τρέφονται μόνο με το μητρικό γάλα. Το γάλα παράγει πρωτόγαλα που προστατεύει τα κουτάβια από κάθε είδους σοβαρό πρόβλημα υγείας και παρέχει επίσης όλη τη διατροφή που χρειάζονται.

Κουτάβια Retriever με σγουρά επίστρωση που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους
Κουτάβια Retriever με σγουρά επίστρωση που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους.
Πηγή εικόνας: American Kennel Club

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Το μεταβατικό στάδιο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στάδιο της ανάπτυξης του κουταβιού Curly-Coated Retriever. Το κουτάβι θα ανοίξει τα μάτια του για πρώτη φορά από τη γέννηση, αν και η όραση είναι θολή. Μετά από αυτό, ο ακουστικός πόρος του ανοίγει και το κουτάβι σας μπορεί να ακούσει τον ήχο γύρω του. Η άλλη του αίσθηση αρχίζει επίσης να αναπτύσσεται και το κουτάβι αλληλεπιδρά με τη μητέρα και άλλα συγγενή.

Τα κουτάβια είναι σε θέση να περπατούν, να κάθονται και να κουνούν την ουρά τους μέχρι να γίνουν 4 εβδομάδων. Κάνουν μια γκρίνια, ψηλό τσιρίγμα και γαβγίσματα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς. Τα κουτάβια είναι επίσης σε θέση να αφοδεύουν και να κατουρούν χωρίς τη διέγερση της μητέρας.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Όταν τα κουτάβια Curly-Coated Retriever φτάσουν στην ηλικία των 4 εβδομάδων, είναι ώρα για την κοινωνικοποίησή τους. Το πρώτο μισό αυτής της περιόδου περνά κυρίως με τη μητέρα, τους συγγενείς και την ανθρώπινη οικογένεια. Η μητέρα τους διδάσκει τρόπους και πώς να παίζουν χωρίς να βλάπτουν ο ένας τον άλλον. Όταν γίνουν περίπου 8 εβδομάδων, βγάλτε τα έξω για να τα γνωρίσετε στον έξω κόσμο.

Κρατήστε το κουτάβι σας δεμένο με λουρί ενώ το βγάζετε και σιγά σιγά αφήστε το να προσαρμοστεί στο περιβάλλον. Συστήστε τα σε διαφορετικούς ανθρώπους αλλά και σε σκύλους. Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος νιώθει άνετα με ανθρώπους και σκύλους και δεν είναι ποτέ συγκρατημένος ή επιθετικός μπροστά τους.

Αυτή είναι επίσης η ιδανική ηλικία για να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το Curly-Coated Retriever σας με τη βασική υπακοή και τα βασικά κόλπα. Είναι πολύ προσεκτικοί και πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τον ιδιοκτήτη, έτσι απολαμβάνουν εύκολα εντολές και κόλπα.

Νεανικό Στάδιο (3-6 μηνών)

Το νεανικό στάδιο είναι μια περίοδος όπου μπορείτε να δείτε την έκδοση κουταβιού του ενήλικου εαυτού του Retriever με Curly-Coated. Γίνονται πολύ μασώμενα, επομένως είναι σημαντικό να επενδύσετε σε μερικά μασώμενα παιχνίδια. Τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από δόντια ενηλίκων. Δώστε τους υψηλής ποιότητας τροφή για κουτάβια 3 φορές την ημέρα.

Συνεχίστε την κοινωνικοποίηση και τη βασική εκπαίδευση για να μεγαλώσουν σε έναν υπάκουο ενήλικα. Εκπαιδεύστε τα να ξεφεύγουν από το σπίτι σε αυτή την ηλικία, ώστε να μην κατουρούν ή να κακοποιούν πουθενά στο σπίτι.

Εφηβικό Στάδιο (6-12 Μηνών)

Όταν το κουτάβι Curly-Coated Retriever φτάσει τους 6 μήνες, αρχίζει η περίοδος της εφηβείας. Φτάνουν στην σεξουαλική τους ωριμότητα όπου το θηλυκό βιώνει την πρώτη του ζέστη σε ηλικία 6-9 μηνών και το αρσενικό αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τα θηλυκά. Ωστόσο, δεν είναι η κατάλληλη ηλικία για την εκτροφή του σκύλου σας, καθώς το σώμα και το μυαλό τους δεν είναι πλήρως ώριμα. Μπορεί να βλάψει το σώμα τους, γι‘ αυτό φροντίστε να μην συμμετέχουν στο ζευγάρωμα σε τόσο νεαρή ηλικία.

Κουτάβια Retriever με σγουρά επίστρωση που μαθαίνουν να ανακτούν
Κουτάβια Retriever με σγουρά επίστρωση που μαθαίνουν να ανακτούν.
Πηγή εικόνας: American Kennel Club

Η ηλικία των 6 μηνών είναι η ιδανική ηλικία για προχωρημένη εκπαίδευση για τον σκύλο σας. Διδάξτε τους λοιπόν την ευκινησία, την ανάκτηση και άλλα αθλήματα σκύλων. Το Curly-Coated Retriever τείνει να ευδοκιμεί σε πολλές σωματικές δραστηριότητες και πνευματική διέγερση. Επομένως, είναι σημαντικό να τους εμπλακείτε σε σωματικές δραστηριότητες καθώς και σε ψυχικές προκλήσεις.

Είναι επίσης καιρός να αλλάξουν την τροφή των κουταβιών τους σε τροφή για ενήλικες σκύλους. Όταν αγοράζετε τροφές για σκύλους για το σκύλο σας, ελέγχετε πάντα για τα συστατικά και τη διατροφή που περιέχει. Πηγαίνετε για μια τροφή για σκύλους υψηλής ποιότητας και αν την κάνετε σπιτική τροφή, μετρήστε τη διατροφή και βάλτε τη στη διατροφή του σκύλου σας.

Διάγραμμα εμβολιασμού για σγουρά επικαλυμμένο Retriever

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για σγουρά επικαλυμμένο Retriever.

Κόστος εμβολιασμού

Το μέσο κόστος του εμβολιασμού DHPP είναι μεταξύ $75-$100 και το κόστος για το εμβόλιο της λύσσας είναι μεταξύ $15-$20.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ράτσα του σκύλου και τα στάδια ανάπτυξης του κουταβιού τους.

Schreibe einen Kommentar