Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Coton de Tulear Dog σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

12
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Coton de Tulear Dog σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Το Coton de Tulear είναι μια μικρή ράτσα σκύλου που πήρε το όνομά της από μια πόλη Tulear στη Μαδαγασκάρη. Είναι ένας πολύ προσαρμόσιμος σκύλος που τα πάει καλά σχεδόν με όλους. Αυτή η φυλή είναι επίσης καλά με τα παιδιά αν μεγαλώσουν και τα δύο μαζί.

Το Coton de Tulear μπορεί να γεννήσει 4-6 κουτάβια κάθε φορά. Η διαδικασία ανάπτυξης του κουταβιού είναι διασκεδαστική. Οι σωματικές αλλαγές, οι αλλαγές συμπεριφοράς είναι όλα μέρος της ανάπτυξής τους.

Νεογέννητος

Όταν γεννιέται το κουτάβι Coton de Tulear, τα μάτια είναι καλά κλειστά, δεν μπορεί να ακούσει και δεν έχει δόντια. Η μόνη αίσθηση που έχει το κουτάβι είναι η γεύση και η αφή μέσω της οποίας φτάνει στη μητέρα. Η μητέρα αφήνει τα κουτάβια της μόνο όταν πρέπει να φάει και να πάει στην τουαλέτα.

Σε αυτό το στάδιο, το μόνο που κάνει το κουτάβι είναι να τρώει και να κοιμάται. Φτιάξτε ένα καθαρό και άνετο μέρος για το κουτάβι και τη μητέρα του. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου του όταν είναι ξύπνιο ή κοιμάται είναι η ίδια καθώς δεν θα λειτουργήσει έως ότου το κουτάβι γίνει λίγων εβδομάδων.

Νεογνικό Στάδιο (0-2 Εβδομάδες)

Οι δύο πρώτες εβδομάδες της γέννησης του κουταβιού Coton de Tulear είναι γνωστές ως νεογνικό στάδιο που είναι μια πολύ ευάλωτη περίοδος για αυτό. Τα μάτια και τα αυτιά τους είναι κλειστά, γι‘ αυτό χρησιμοποιήστε την αίσθηση της όσφρησης και της αφής για να φτάσετε στη μητέρα. Τα κουτάβια δεν είναι σε θέση να παράγουν τη θερμότητα του σώματός τους κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, έτσι η μητέρα τα διατηρεί ζεστά και άνετα. Μην διαχωρίζετε τα κουτάβια από τη μητέρα γιατί μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Τη δεύτερη εβδομάδα των κουταβιών, μπορείτε να δείτε ότι είναι σε θέση να ανοίξουν τα μάτια. Οι μύες και τα οστά τους δυναμώνουν λόγω του συνεχούς σέρνοντας για να φτάσουν στη μητέρα. Μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας, τα κουτάβια παίρνουν το διπλάσιο από το μέγεθος της γέννας.

Το Coton de Tulear ταΐζει τα νεογέννητα κουτάβια του
Το Coton de Tulear ταΐζει τα νεογέννητα κουτάβια του.
Πηγή εικόνας: Pets4Homes

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, παρατηρούνται πολλές σωματικές, ψυχικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Σε 2-3 εβδομάδες, μπορούν να βλέπουν και να ακούν πλήρως. Τα κουτάβια Coton de Tulear αρχίζουν να στέκονται, να κάθονται και να κινούνται λίγο με το τρεμάμενο περπάτημα τους. Μπορείτε να τους δείτε να προσπαθούν να κάνουν το πρώτο γάβγισμα. Είναι επίσης σε θέση να παράγουν τη θερμότητα του σώματός τους.

Την τέταρτη εβδομάδα, τα κουτάβια είναι πολύ πιο δραστήρια τρέχοντας και παίζοντας με τα συγγενή τους. Τα δόντια του κουταβιού αρχίζουν να ξεσπούν και θα δοκιμάσουν στερεά τροφή για πρώτη φορά από το μπολ της μητέρας. Τώρα δεν χρειάζονται διέγερση από τη μητέρα για να κατουρήσουν και να κάνουν κακάο.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Σε αυτό το στάδιο, τα κουτάβια Cotor de Tulear είναι ήσυχα θορυβώδη καθώς μπορούν να γαβγίζουν σωστά. Είναι η κατάλληλη στιγμή για βασική εκπαίδευση υπακοής, καθώς είναι σε θέση να απορροφούν πληροφορίες. Διδάξτε τους βασικές εργασίες όπως κάτσε, έλα, σταμάτα κ.λπ. Δεδομένου ότι τα κουτάβια έχουν τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους και μπορούν να κρατηθούν ανάμεσα στο διάλειμμα του γιογιό, η εκπαίδευση στο γιογιό μπορεί να είναι εύκολη.

Μεταξύ 8-12 εβδομάδων, είναι η τέλεια στιγμή για να παρουσιάσετε τα κουτάβια Cotor de Tulear στον έξω κόσμο. Πηγαίνετε τους στο πάρκο και συστήστε τους διαφορετικούς ανθρώπους και σκύλους. Η θετική αλληλεπίδραση με διάφορους ανθρώπους και σκύλους παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς τα κουτάβια σας συνεχίζουν να αλληλεπιδρούν.

Νεανικό Στάδιο (3-6 μηνών)

Το κουτάβι Coton de Tulear σε αυτό το στάδιο έχει χάσει το πρόσωπό του και μοιάζει περισσότερο με μια νεότερη εκδοχή του ενήλικου εαυτού του. Οι πλάκες ανάπτυξης αρχίζουν να κλείνουν ενώ αναπτύσσεται η σεξουαλική ωριμότητα. Δώστε του μια καλής ποιότητας τροφή για σκύλους με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ηλικία του. Ταΐστε 3 γεύματα την ημέρα και κρατήστε ένα καθαρό και φρέσκο ​​νερό δίπλα του.

Κουτάβια Coton de Tulear που παίζουν
Κουτάβια Coton de Tulear που παίζουν
Πηγή εικόνας: Pet Keen

Γύρω στους 4 μήνες, τα νεογιλά δόντια του κουταβιού σας αρχίζουν να πέφτουν και έτσι αρχίζουν να μασούν και να βγάζουν οδοντοφυΐα ό,τι βρουν. Επομένως, επενδύστε σε μασώμενα παιχνίδια, ώστε το κουτάβι να μην καταστρέψει κανένα πολύτιμο πράγμα. Συνεχίστε την εκπαίδευση βασικών τεχνασμάτων και εντολών ενώ παράλληλα κοινωνικοποιήστε τα με ανθρώπους και άλλα σκυλιά.

Εφηβικό Στάδιο (6-12 Μηνών)

Σε ηλικία 6 μηνών, το κουτάβι Cotor de Tulear ολοκλήρωσε την ανάπτυξή του και είναι πλέον ενήλικο. Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό είναι πλέον σεξουαλικά ενεργά από τη στιγμή που το θηλυκό γνώρισε την πρώτη του ζέστη και το αρσενικό άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για τα θηλυκά. Ωστόσο, η αναπαραγωγή σε τόσο νεαρή ηλικία μπορεί να είναι ανθυγιεινή για τον σκύλο, οπότε περιμένετε μέχρι να γίνουν 15-18 μηνών.

Μπορείτε να αρχίσετε να τους δίνετε εκπαίδευση ευκινησίας και να τους εμπλέκετε σε άλλες δραστηριότητες. Μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς και να χάσουν την εστίασή τους στην προπόνηση που είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής τους. Να είστε σταθερός και συνεπής ηγέτης, δώστε τους πολλούς επαίνους και λιχουδιές για να παρακινήσετε το σκυλάκι σας. Αλλάξτε την τροφή του κουταβιού τους σε τροφή για ενήλικες και μειώστε τον χρόνο γευμάτων τους σε 2 γεύματα την ημέρα.

Διάγραμμα εμβολιασμού για το Coton de Tulear

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για το Coton de Tulear.

Κόστος εμβολιασμού για το Coton de Tulear

Το κόστος εμβολιασμού για το DHPP είναι μεταξύ $75-$100 και για το εμβόλιο κατά της λύσσας είναι μεταξύ $15-$20.

Επίσκεψη Doglime για περισσότερες πληροφορίες για τις ράτσες σκύλων και τα αναπτυξιακά στάδια των κουταβιών τους.

Schreibe einen Kommentar