Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Dogue de Bordeaux σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

2
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Dogue de Bordeaux σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Το Dogue de Bordeaux γνωστό και ως «Γαλλικός Μαστίφ» είναι μια μεγάλη ράτσα τύπου μαστίφ με πιστό, θαρραλέο και προστατευτικό χαρακτήρα. Έχουν το μεγαλύτερο κεφάλι στον κόσμο των σκύλων σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα. Το σώμα τους είναι σανίδι και στιβαρά χτισμένο, αλλά μπορεί να κινείται σαν λιοντάρι όταν καλεί το καθήκον. Επιπλέον, μπορούν να γεννήσουν 5-6 κουτάβια τη φορά.

Καθώς μεγαλώνουν, περνούν από πολλές συμπεριφορές και σωματικές αλλαγές μέχρι την ενηλικίωσή τους. Εδώ σε αυτό το άρθρο, θα γνωρίσετε τις αλλαγές κάθε φάσης από κουτάβι σε ενήλικο σκυλί.

Νεογνικό Στάδιο (0-2 Εβδομάδες)

Όταν γεννιέται ένα μωρό Dogue de Bordeaux, τα μάτια και τα αυτιά του είναι κλειστά χωρίς δόντια για δύο εβδομάδες. Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος καθώς δεν μπορούν να παράγουν θερμότητα από μόνα τους και βασίζονται στη μητέρα τους. Τα κουτάβια που χωρίζονται από την ομάδα είναι πιθανό να πεθάνουν από υποθερμία. Η σίτιση και η φροντίδα γίνονται από τη μητέρα τους μέχρι να μπορέσουν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Τα νεογέννητα χρειάζονται το γάλα της μητέρας τους κάθε δύο ώρες για να διατηρήσουν το βάρος τους. Το γάλα περιέχει πρωτόγαλα που βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγιή πέψη. Στην περίπτωση του χωρισμένου κουταβιού, ταΐστε το με γάλα και μεταφέρετέ το σε ένα ζεστό και άνετο μέρος. Στο τέλος της 2ης εβδομάδας, το κουτάβι σας θα κερδίσει το διπλάσιο βάρος γέννησής του.

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Το μεταβατικό στάδιο είναι όταν αρχίζουν να εμφανίζουν σωματικές αλλά και συμπεριφορικές αλλαγές. Πρώτα ανοίγουν τα μάτια τους και αρχίζουν να ακούν για πρώτη φορά. Ωστόσο, η όρασή τους εξακολουθεί να είναι θολή καθώς χρειάζεται λίγος χρόνος για να καθαριστεί. Μέχρι αυτή τη στιγμή, αποκτούν νέα αναπτυσσόμενα δόντια κουταβιού που απαιτούν μάσημα και μπορούν να τραφούν με στερεά τροφή. Θα εξοικειωθούν περισσότερο με τη μητέρα και τη συγγένεια αυτή τη στιγμή.

Αξιολάτρευτο Dogue de Bordeaux 4 εβδομάδων 3 μηνών.
Πηγή εικόνας: Jenn Pet Vet’s Blog

Το κουτάβι θα μάθει να περπατάει, να παίζει και να επικοινωνεί με τα παιδιά του. Ωστόσο, η βόλτα θα είναι ταλαντευόμενη στην αρχή καθώς μαθαίνουν σταδιακά μετά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να κατουρήσουν και να κάνουν τα κακά τους μόνα τους χωρίς τη βοήθεια της μητέρας τους καθώς δεν βασίζονται σε αυτήν. Η διατροφή τους με την απαιτούμενη διατροφή είναι σημαντική για την ανάπτυξή τους καθώς διπλασιάζονται το βάρος τους.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Ο Dogue de Bordeaux είναι ένας άγρυπνος και ατρόμητος προστάτης που χρειάζεται κοινωνικοποίηση και έγκαιρη εκπαίδευση υπακοής. Είναι ένα λογικό σκυλί που απαιτεί εμπιστοσύνη σε όλα, καθώς ο σκληρός εκπαιδευτής πρέπει να αποφεύγεται. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι πολύ ήρεμος και υπομονετικός χωρίς να είναι σκληρός μαζί του.

Καθώς φτάνουν τις 5-6 εβδομάδες, έχουν όλα τα παιδικά δόντια. Το κουτάβι γίνεται πιο δυνατό και πιο περίεργο για το περιβάλλον και έτσι θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το κουτί απογαλακτισμού. Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να τα φροντίσετε και να κάνετε το περιβάλλον τους καθαρό και φρέσκο.

Όταν φτάσουν τις 8 εβδομάδες ξεκινήστε με την εκπαίδευση υπακοής χρησιμοποιώντας απλές εντολές όπως «κάτσε, «έλα», «πήδα», «μείνε» και ούτω καθεξής. Ομοίως, λόγω της ασήμαντης εκπαίδευσής τους μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να κατακτήσουν. Στη συνέχεια, εκθέστε τα στον εξωτερικό κόσμο κοινωνικοποιώντας τους άλλους κυνόδοντες και ανθρώπους. Μεταφέρετέ τα σε μέρη όπως πάρκα, αθλητικά παιχνίδια και φεστιβάλ. Η κοινωνικοποίηση βοηθά στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους, στη βελτίωση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας.

Νεανικό Στάδιο (3 έως 6 μήνες)

Αυτή είναι η στιγμή που το κουτάβι σας αρχίζει να χάνει το χαριτωμένο πρόσωπό του που μοιάζει περισσότερο με ενήλικα. Είναι ενεργητικοί αυτή τη στιγμή, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να τα ελέγξετε. Επομένως, η συνεχής προπόνηση είναι απαραίτητη για να γίνουν προσεκτικοί και υπάκουοι. Καθώς είναι 4 μηνών, ξεκινήστε την προχωρημένη προπόνησή τους, αλλά θυμηθείτε να περιορίσετε την άσκησή τους σε χαμηλό αντίκτυπο, καθώς η υπερβολική προπόνηση μπορεί να καταπονήσει τα οστά και τις αρθρώσεις τους. Μην τους αφήνετε να τρέχουν πάνω και κάτω από τις σκάλες ή να πηδούν ψηλότερα από την πλάτη τους.

3 μηνών Dogue de Bordeaux ξαπλωμένος στο πάτωμα.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Παράλληλα με την εκπαίδευση, διδάξτε τους να σέβονται τα μέλη της οικογένειας και να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί τους. Συνεχίστε να τους υπενθυμίζετε ότι είστε ο ηγέτης χωρίς να χρησιμοποιείτε σκληρά λόγια. Επιπλέον, ταΐστε τα 3 φορές την ημέρα σε αυτή την ηλικία με υψηλής ποιότητας τροφή για κουτάβια γεμάτη θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

Εφηβικό Στάδιο (6 έως 18 μηνών)

Σε αυτή την ηλικία, ο σκύλος σας αποκτά εντελώς το ενήλικο πρόσωπο του μπαίνοντας στην εφηβεία. Περνούν πολλές αλλαγές προσωπικότητας αυτή τη φορά και έχουν αποκτήσει το ιδανικό τους σώμα. Επομένως, η σωστή καθοδήγηση και τα κίνητρα μπορούν να βοηθήσουν στην προπόνησή τους. Ο Dogue de Bordeaux αποκτά επιτέλους τα ενήλικα δόντια του χάνοντας τα δόντια του κουταβιού. Συνεχίστε την άσκησή τους χαμηλής πρόσκρουσης μέχρι τους 18 μήνες και στη συνέχεια αυξήστε το επίπεδο έντασής τους.

Εικόνα του ενήλικα Dogue de Bordeaux.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Το θηλυκό σκυλί 6 μηνών βιώνει τώρα την πρώτη του ζέστη καθώς ο αρσενικός σκύλος δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για τα θηλυκά. Ωστόσο, η αναπαραγωγή σε αυτή την ηλικία δεν συνιστάται καθώς δεν είναι προετοιμασμένα ψυχικά και σωματικά. Η αναπαραγωγή μπορεί να γίνει μόλις φτάσουν σε ηλικία 16-18 μηνών καθώς έχουν πλέον ωριμάσει αρκετά για το ζευγάρωμα.

Διάγραμμα εμβολιασμού για Dogue de Bordeaux

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)

Διάγραμμα εμβολιασμού για Dogue de Bordeaux.

Κόστος εμβολιασμού

Το κόστος για τα εμβόλια DDHP για το Dogue de Bordeaux είναι μεταξύ $75-$100 και για τη λύσσα είναι μεταξύ $15-$20.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες για τα κουτάβια.

Schreibe einen Kommentar