Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Doberman Pinscher σε διαφορετικούς μήνες έως ένα χρόνο

2
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Doberman Pinscher σε διαφορετικούς μήνες έως ένα χρόνο

Το Doberman Pinscher είναι μια μεσαίου μεγέθους ράτσα που εμπίπτει στις κατηγορίες σκύλων εργασίας με ατρόμητο, άγρυπνο και έξυπνο χαρακτήρα. Περνούν από διαφορετικές συμπεριφορές και αλλαγές εμφάνισης από τη γέννησή τους έως την ενηλικίωση, επομένως, υπάρχει μεγάλη ευθύνη κατά την ανατροφή τους.

Μια μητέρα Ντόμπερμαν γεννά 4-6 κουτάβια κάθε φορά. Εδώ σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για την ανάπτυξή τους και πώς να τα φροντίζετε.

Νεογέννητο (0-2 Εβδομάδες)

Μετά τη γέννηση των νέων μωρών, είναι εντελώς τυφλά, κωφά και χωρίς δόντια. Τα μάτια και τα αυτιά τους θα ήταν σφραγισμένα, επομένως, μην προσπαθήσετε να τα ανοίξετε γιατί μπορεί να βλάψετε τα κουτάβια. Εξαρτώνται πλήρως από το γάλα, τη ζεστασιά και την άνεση της μητέρας τους. Επιπλέον, το κουτάβι δεν μπορεί να παράγει τη δική του θερμότητα και εξαρτάται από τη μητέρα και τα συγγενή του, επομένως, ο εγκαταλελειμμένος ή χωρισμένος σκύλος είναι πιθανό να πεθάνει από υποθερμία.

Το νεογέννητο δεν μπορεί να περπατήσει σωστά καθώς σέρνεται μέσα από το στομάχι του για να φτάσει στη μητέρα του με τη μυρωδιά του γάλακτος της. Στη συνέχεια, στο τέλος της εβδομάδας 2, άρχισαν να ανοίγουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους, αν και η όρασή τους θα είναι ακόμα θολή για κάποιο χρονικό διάστημα. Σιγά-σιγά, το κουτάβι θα αρχίσει να δυναμώνει και να κινείται με τα μπροστινά του πόδια και θα συνεχίσει να μεγαλώνει προσθέτοντας 10% στο σωματικό του βάρος.

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Καθώς το κουτάβι Doberman εισέρχεται στο μεταβατικό στάδιο, αρχίζει να παρουσιάζει αλλαγές προσωπικότητας ενώ το σώμα του παρουσιάζει επίσης διάφορες αλλαγές. Τα δόντια τους αρχίζουν να μεγαλώνουν ενώ μαθαίνουν να περπατούν, αλλά κάνουν το κυματιστό τους περπάτημα στην αρχή. Τα κουτάβια Ντόμπερμαν αρχίζουν να γαβγίζουν και να κουνούν την ουρά τους ενώ περιφέρονται εδώ κι εκεί στο σπίτι σας.

Επιπλέον, το κουτάβι θα είναι πιο παιχνιδιάρικο και θα αρχίσει να αλληλεπιδρά περισσότερο με τους συγγενείς και τη μητέρα του. Επικοινωνούν μεταξύ τους με το δικό τους λεξιλόγιο. Επιπλέον, μετά από 12-14 ημέρες, το κουτάβι ακούει τη μητέρα του και συντροφεύει τη φωνή για πρώτη φορά από τη γέννησή του.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Το στάδιο της κοινωνικοποίησης είναι πολύ σημαντικό για το κουτάβι αφού η συμπεριφορά του αυτή την περίοδο μένει μαζί του για πάντα. Επομένως, ξεκινήστε να συναναστρέφεστε μαζί τους από μικρή ηλικία. Προς το παρόν, θα είναι θορυβώδεις καθώς μπορούν να γαβγίζουν πιο σωστά από πριν και αρχίζουν να παίρνουν επιπλέον βάρος την εβδομάδα.

Κουτάβι Doberman Pinscher 8 εβδομάδων που κάθεται στο χαλί.
Πηγή εικόνας: Reddit

Όταν το κουτάβι φτάσει τις οκτώ εβδομάδες, έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μάθει κάποια βασική εκπαίδευση εντολής και υπακοής. Αυτή είναι η ευκαιρία να τα εκπαιδεύσετε σωστά και να τα εκθέσετε στον έξω κόσμο σε περίπου 7-12 εβδομάδες. Αλλά θυμηθείτε να τα κοινωνικοποιήσετε πρώτα με τα μέλη της οικογένειας. Η μητέρα σκύλος τους διδάσκει επίσης κάποια πειθαρχία και τρόπους, καθώς και πώς να δαγκώνουν και πώς νιώθουν να δαγκώνονται.

Νεανικό Στάδιο 3 έως 6 μηνών

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα κουτάβια Doberman θα αρχίσουν να χάνουν το πρόσωπό τους και να μοιάζουν περισσότερο με μια ενήλικη εκδοχή του εαυτού τους. Είναι ράτσας υψηλής ενέργειας και χρειάζονται πολλή άσκηση καθώς η έλλειψή τους μπορεί να τα κάνει πιο επιθετικά ή ευερέθιστα. Αυτή τη στιγμή, γίνονται πιο δυνατοί και σίγουροι, επιπλέον ότι θα επηρεαστούν από ανθρώπους και άλλους κυνόδοντες.

Αναπτύσσουν επίσης φόβο που μπορεί να διαρκέσει για ένα μήνα, ωστόσο, μην πανικοβληθείτε αν φοβηθούν εύκολα από το πουθενά. Αυτές οι ράτσες μπορεί να είναι πολύ επίμονες κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας, επομένως να είστε υπομονετικοί καθ‘ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους και να διορθώσετε τη συνήθεια αμέσως ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

Εφηβικό Στάδιο 6 έως 18 μηνών

Όταν τα Doberman φτάνουν σε αυτό το στάδιο, μπορούν ακόμα να είναι μια χούφτα καθώς έχει φτάσει στην εφηβεία. Είναι εξαιρετικά δραστήρια και έχουν χαμηλή ανοχή στην πλήξη. Για παράδειγμα, εμπλέξτε τους σε δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο και πεζοπορία για να τους κρατήσετε απασχολημένους.

Εικόνα ενός ενήλικα Doberman Pinscher.
Πηγή εικόνας: American Kennel Club

Στην ηλικία των έξι μηνών, το θηλυκό Doberman βιώνει την πρώτη του ζέστη ενώ το αρσενικό αρχίζει να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για το θηλυκό. Έχουν ωριμάσει ανάλογα με την ηλικία αλλά όχι σεξουαλικά, δεν συνιστάται η αναπαραγωγή σε αυτή την ηλικία καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους. Περιμένετε μέχρι τους 18 μήνες για την αναπαραγωγή τους καθώς είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτούς.

Διάγραμμα εμβολιασμού για το Doberman Pinscher

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως ορίζει ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για Doberman Pinscher.

Κόστος εμβολιασμού για το Doberman Pinscher

Το κόστος του εμβολιασμού για το Doberman Pinscher είναι μεταξύ $75-$100 για το DDHP και για τη λύσσα είναι μεταξύ $15-$20.

Επισκεφθείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες για κουτάβια και ράτσα σκύλων.

Schreibe einen Kommentar