Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών δανέζικης-σουηδικής κτηνοτροφίας σε διαφορετικούς μήνες έως ένα χρόνο

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών δανέζικης-σουηδικής κτηνοτροφίας σε διαφορετικούς μήνες έως ένα χρόνο

Ο Δανο-Σουηδικός Αγρόσκυλος εκτράφηκε ως κυνηγετικός και φύλακας. Σήμερα διατηρούνται ως οικογενειακοί σύντροφοι λόγω του στοργικού, φιλικού και πιστού χαρακτήρα τους. Τα πάνε καλά και με τα μικρά παιδιά λόγω της ευγενικής και γλυκιάς φύσης τους. Τα πάει καλά με έναν ιδιοκτήτη που μπορεί να εκπαιδεύσει αυτή τη φυλή με σταθερή και συνεπή ηγεσία.

Αυτή η ράτσα μπορεί να γεννήσει 4-6 κουτάβια κάθε φορά. Η ανάπτυξη και η συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια διαφορετικών μηνών από τη γέννηση έως την ενηλικίωση είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τα στάδια ανάπτυξης των κουταβιών Δανίας-Σουηδίας Farmdog και τη συμπεριφορά τους σε διαφορετικούς μήνες.

Νεογέννητος

Ο Δανο-Σουηδικός Αγρόσκυλος γεννιέται κωφός, τυφλός και χωρίς δόντια καθώς χρειάζεται λίγος χρόνος για να αναπτυχθεί. Μέχρι τότε η μητέρα φροντίζει όλα τα απαραίτητα των κουταβιών. Τα κουτάβια δεν μπορούν να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν μόνα τους, έτσι η μητέρα τα βοηθάει γλείφοντας την κοιλιά που τα ωθεί να κατουρήσουν και να κάνουν κακά.

Τα κουτάβια χρειάζονται μια καλή ποσότητα ύπνου με τον οποίο εννοώ περίπου το 90% του ύπνου την ημέρα. Κρατήστε τα σε ένα άνετο μέρος όπου μπορούν να κοιμηθούν με τη ζεστασιά της μητέρας τους. Τα κουτάβια δεν πρέπει να χωρίζονται από τη μητέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν μπορούν να παράγουν τη θερμότητα του σώματός τους και μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Νεογνικό Στάδιο (0-2 Εβδομάδες)

Το νεογνικό στάδιο είναι οι δύο πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση του κουταβιού Δανο-Σουηδίας Farmdog. Αυτή είναι μια από τις ευάλωτες περιόδους της ζωής του κουταβιού όπου πρέπει να βασίζονται πλήρως στη φροντίδα της μητέρας. Η μητέρα θηλάζει τα κουτάβια και τα καθαρίζει συχνά. Μην κάνετε μπάνιο τα κουτάβια σε αυτό το στάδιο και αφήστε όλο τον καθαρισμό και το τάισμα στη σκύλα, ενώ ελέγχετε μόνο αν το κάνει σωστά.

Με αρκετό ύπνο και σωστό θηλασμό, τα κουτάβια αποκτούν διπλάσιο μέγεθος γέννησης σε δύο εβδομάδες. Μην τα ταΐζετε με γάλα με φόρμουλα εκτός εάν η μητέρα δεν μπορεί να τα ταΐσει για κάποιο λόγο. Το μητρικό γάλα περιέχει πρωτόγαλα το οποίο είναι πλούσιο σε αντισώματα και βοηθά στην προστασία των κουταβιών από πολλά προβλήματα υγείας.

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Μπορείτε να δείτε πολλές αλλαγές στο σώμα και τη συμπεριφορά του κουταβιού Danish-Swedish Farmdog κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου. Τα σφραγισμένα μάτια και τα αυτιά από τη γέννα αρχίζουν σιγά σιγά να ανοίγουν σε 12-16 ημέρες. Τα οράματά τους εξακολουθούν να είναι θολά και χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να είναι καθαρά. Τώρα είναι σε θέση να ξέρουν πώς φαίνεται και ο ήχος της μητέρας και των άλλων συγγενών.

Δανο-σουηδικά κουτάβια αγρόκτημα που ξαπλώνουν σε μια κουβέρτα
Δανο-σουηδικά κουτάβια αγρόκτημα που ξαπλώνουν σε μια κουβέρτα.
Πηγή εικόνας: [email protected] Ραφ Έρικσεν

Τα κουτάβια κάνουν την πρώτη τους βόλτα στις 21 ημέρες από τη γέννησή τους. Αρχίζουν να περπατούν, να παίζουν με τους συγγενείς τους και επίσης κάνουν διαφορετικούς θορύβους για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η μητέρα τους διδάσκει για το περιβάλλον και τον κόσμο των σκύλων. Τα κουτάβια μαθαίνουν επίσης να ελέγχουν την ουροδόχο κύστη τους και δεν χρειάζονται διέγερση από τη μητέρα για κατούρημα και γιογιό.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να ανατείλουν και το Δανο-Σουηδικό Farmdog έχει όλα τα παιδικά δόντια στην ηλικία των 5-6 εβδομάδων. Τώρα αρχίζουν να δειγματίζουν στερεά τροφή από το μπολ της μητέρας ενώ η μητέρα αρχίζει να παράγει λιγότερο γάλα. Το κουτάβι επίσης τώρα μαθαίνει να γαβγίζει για πρώτη φορά. Μπορείτε επίσης να τα δείτε να μασούν πολύ λόγω της φαγούρας στα δόντια τους. Επενδύστε λοιπόν σε μερικά μασώμενα παιχνίδια για να ανακουφιστούν από τον κνησμό των δοντιών.

Η κοινωνικοποίηση πρέπει να ξεκινήσει όταν το κουτάβι φτάσει στην ηλικία των 7-8 εβδομάδων. Εκθέστε τους στον έξω κόσμο και γνωρίστε τους διαφορετικούς ανθρώπους και σκύλους. Θα τους κάνει να είναι άνετα με τους ανθρώπους και να μην τους φοβούνται ενώ τους βγάζουν έξω.

Είναι επίσης η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση για το κουτάβι σας από τη Δανία-Σουηδία Farmdog. Είναι πολύ έξυπνοι και μπορούν εύκολα να απορροφήσουν τις εντολές που τους εκτοξεύονται. Ξεκινήστε, λοιπόν, με βασικές εντολές και μικρά κόλπα όταν φτάσουν τις 6-8 εβδομάδες.

Νεανικό Στάδιο (3-6 μηνών)

Το νεανικό στάδιο είναι μια περίοδος όπου το κουτάβι έχει πολλή ενέργεια στο σώμα του και μερικές φορές γίνεται δύσκολο να το ελέγξει. Επομένως, η εκπαίδευση είναι σημαντική για να τους κάνει υπάκουους και προσεκτικούς. Το κουτάβι Δανός-Σουηδίας Farmdog χάνει επίσης αργά τα μωρά του και αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με ενήλικα.

Δανο-σουηδικό κουτάβι Farmdog κάθεται στα χέρια του ιδιοκτήτη του
Δανο-σουηδικό κουτάβι Farmdog κάθεται στα χέρια του ιδιοκτήτη του.
Πηγή εικόνας: Reddit

Συμπεριλάβετε το κουτάβι σε διαφορετικούς τύπους σωματικών καθώς και πνευματικών δραστηριοτήτων για να αξιοποιήσει την ενέργειά του και να τονώσει το μυαλό του. Ταΐστε το κουτάβι 3 γεύματα την ημέρα και προτιμήστε μια τροφή για κουτάβι υψηλής ποιότητας που περιέχει τη διατροφή που χρειάζεται για το κουτάβι μιας συγκεκριμένης ηλικίας.

Εφηβικό Στάδιο (6-12 Μηνών)

Το κουτάβι φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα στην ηλικία των 6 μηνών όπου το θηλυκό έχει την πρώτη του ζέστη και ο αρσενικός σκύλος αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για τα θηλυκά. Δεν είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή καθώς δεν έχουν ωριμάσει πλήρως σωματικά και ψυχικά. Περιμένετε λοιπόν μέχρι το Δανο-Σουηδικό Farmdog να γίνει 16-18 μηνών.

Είναι επίσης καιρός να αλλάξουν την τροφή των κουταβιών τους σε τροφή για ενήλικες σκύλους υψηλής ποιότητας. Προτιμήστε μια τροφή για σκύλους υψηλής ποιότητας που έχει όλες τις θρεπτικές ουσίες και τα συστατικά που χρειάζονται για τον σκύλο σας. Δώστε τους εκ των προτέρων εκπαίδευση, όπως ευκινησία και άλλα αθλήματα σκύλων, καθώς φτάνουν σε ηλικία 6 μηνών.

Ενήλικος Δανο-Σουηδικός Φαρμσκύλος
Ενήλικος Δανο-Σουηδικός Φαρμσκύλος.
Πηγή εικόνας: Academichound.com

Διάγραμμα εμβολιασμού για Δανο-Σουηδικό Αγρόσκυλο

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως ορίζει ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για Dandie Danish-Swedish Farmdog.

Κόστος εμβολιασμού

Το κόστος του εμβολίου για το DDHP είναι μεταξύ $75-$100 και για τη λύσσα μεταξύ $15-$20.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ράτσα του σκύλου και τα αναπτυξιακά στάδια του κουταβιού τους.

Schreibe einen Kommentar