Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Dachshund σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Dachshund σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Τα κουτάβια Dachshund είναι αξιολάτρευτα σκυλιά διάσημα για το σώμα του με μακριά πλάτη με το μικρό πόδι που έχει μεγάλη προσωπικότητα. Είναι υπέροχοι, πιστοί και στοργικοί που κάνουν καλό οικογενειακό σύντροφο αν κοινωνικοποιηθούν σε νεαρή ηλικία με παιδιά. Μπορεί να γεννήσει 4-6 κουτάβια κάθε φορά.

Με την αξιολάτρευτη και ανόητη εμφάνισή τους έρχεται μεγάλη ευθύνη καθώς μεγαλώνουν μέσα από διάφορες αλλαγές και εξελίξεις ενώ μεγαλώνουν. Ωστόσο, ο μικρόσωμος σκύλος ωριμάζει γρηγορότερα από τη μεγαλύτερη ράτσα.

Νεογνικό Στάδιο: 0 έως 2 Εβδομάδες

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια Dachshund έχουν κλειστά μάτια, αυτιά και είναι χωρίς δόντια αλλά έχουν όσφρηση για να έρθουν κοντά στη μητέρα τους. Δεν θα μπορούν να δουν ή να ακούσουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες και όλα εξαρτώνται από τη μητέρα τους. Το μητρικό γάλα είναι η μόνη τροφή που πρέπει να τους ταΐζουμε καθώς είναι πλούσιο σε πρωτόγαλα που τα προστατεύει από τυχόν προβλήματα υγείας. Το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε και να κοιμούνται για την ανάπτυξή τους καθώς οι αλλαγές στο σώμα, τον εγκέφαλο και το βάρος τους μπορούν να φανούν στο τέλος των δύο εβδομάδων.

Σε αυτό το στάδιο, μην τα χωρίζετε από τη μητέρα τους, καθώς η απώλεια της ζεστασιάς μπορεί να είναι η αιτία του θανάτου τους από υποθερμία. Ωστόσο, αν βρεθεί χωρισμένο νεογέννητο τότε μπορείτε να το ταΐσετε με γάλα και να το κρατήσετε σε ζεστό μέρος. Η μητέρα σκυλίτσα βοηθά επίσης να κατουρήσει και να αφοδεύσει γλείφοντας γύρω από τα γεννητικά τους όργανα για τις πρώτες αρκετές εβδομάδες. Αλλά αν μεγαλώνετε ένα ορφανό κουτάβι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστό υγρό πανί ή βαμβάκι για να τονώσετε την περιοχή.

Μεταβατικό Στάδιο: 2 έως 4 εβδομάδες

Σε αυτό το στάδιο, το κουτάβι σας αρχίζει τελικά να ανοίγει τα μάτια και τα αυτιά του, αλλά η όρασή του θα είναι θολή και σιγά-σιγά αρχίζει να αναπτύσσεται σε λίγες εβδομάδες. Όχι μόνο βλέπουν ή ακούν, αλλά το Dachshund μαθαίνει επίσης να στέκεται και να περπατά με ταλαντευόμενο βάδισμα. Τα νεογιλά τους δόντια γνωστά και ως «δόντια γάλακτος» αρχίζουν να βγαίνουν σε αυτή την ηλικία. Όσο για τώρα, χρειάζονται περισσότερη στερεά τροφή από το γάλα της μητέρας τους. Τα νέα τους νεογιλά δόντια αρχίζουν να φαγουρίζουν και μασούν μπορούν να μασήσουν οτιδήποτε γύρω τους, γι‘ αυτό αγοράστε μασώμενα παιχνίδια για να αποφύγετε την καταστροφή.

Τριών εβδομάδων Dachshund που κρατιέται από τον κουμπάρο του.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Μετά αρχίζουν να κουνάνε την ουρά τους, αρχίζουν να γαβγίζουν και να γκρινιάζουν για να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κουτάβι σας θα παίζει με τα γέννα του και θα διπλασιάσει το βάρος του. Στις 3 ή 4 εβδομάδες, το κουτάβι σας θα έχει φυσικά την ικανότητα να αφοδεύει και να κατουρεί μόνο του.

Το στάδιο της κοινωνικοποίησης: 4 έως 12 εβδομάδες

Όταν το Dachshund σας φτάσει σε αυτό το στάδιο, αρχίζει να δείχνει προσωπικά χαρακτηριστικά που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι μια ζωή. Αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό για αυτούς καθώς αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους και κυνόδοντες, όπου αρχίζουν επίσης να είναι πιο σίγουροι, ανεξάρτητοι και παιχνιδιάρικοι. Σιγά σιγά η μητέρα τους σταματά να σας καθαρίζει τα προϊόντα περιποίησης καθώς χάνει το ενδιαφέρον της να τα καθαρίσει.

Στη συνέχεια, μέσα σε 6 έως 8 εβδομάδες εκθέστε τα στον εξωτερικό κόσμο όπου θα μπορούσαν να κοινωνικοποιηθούν σωστά. Αλλά θυμηθείτε να αλληλεπιδράσετε πρώτα με το μέλος της οικογένειας καθώς η ξαφνική εξωτερική κοινωνικοποίηση μπορεί να τα κάνει επιθετικά με τους ανθρώπους γύρω τους. Στο μεταξύ, μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή τους στο γιογιό και κάποια βασική εκπαίδευση υπακοής στο σπίτι, επομένως είναι η τέλεια ηλικία τους για να μάθουν αυτά τα πράγματα.

Το Νεανικό Στάδιο: 3 έως 6 μήνες

Μεταξύ 12-16 εβδομάδων, το κουτάβι Dachshund θα φαίνεται πιο ενήλικη εκδοχή του να μοιάζει λιγότερο με κουτάβι. Αρχίζουν να αναπτύσσονται γρήγορα για πάνω από έξι μήνες, καθώς το Dachshund είναι μικρόσωμο και σχεδόν θα τελειώσει η ανάπτυξη σε αυτήν την ηλικία. Το κουτάβι παρουσιάζει προβλήματα που σχετίζονται με την οδοντοφυΐα όπου απογοητεύονται και είναι επιλεκτικά στις τροφές για ορισμένες ημέρες. Περίπου 16 εβδομάδες ή 4 εβδομάδες η οδοντοφυΐα τους θα εξασθενίσει και ένα πλήρες σύνολο δοντιών θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες.

Όχι μόνο το σώμα τους μεγαλώνει μέσα από κάποιες αλλαγές, αλλά και το μυαλό τους αναπτύσσεται παράλληλα. Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, το σώμα τους έχει αναπτυχθεί πλήρως, ενώ το συναίσθημα και η ψυχική συμπεριφορά λαμβάνουν χώρα μέχρι να μεγαλώσουν πλήρως. Η υπακοή και η βασική εκπαίδευση θα είναι ευκολότερες εκείνη τη στιγμή από πριν.

Εφηβεία: 6 έως 18 μηνών

Το στάδιο της εφηβείας είναι όπου το σώμα και το μυαλό του σκύλου σας έχουν αναπτυχθεί πλήρως, κάτι που απαιτεί προηγμένη εκπαίδευση. Να είστε υπομονετικοί και να εδραιώσετε την ηγεσία μεταξύ του κατοικίδιου ζώου σας, καθώς η συμπεριφορά σας έχει μεγαλύτερη σημασία κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μην υψώνετε τη φωνή σας και μην επιβάλλετε σωματική τιμωρία, καθώς μπορεί να τους αφήσει κακή εντύπωση, η οποία μπορεί επίσης να έχει μπούμερανγκ σε ελάχιστο χρόνο.

Εικόνα πλήρως ανεπτυγμένου Dachshund.
Πηγή εικόνας: American Kennel Club

Τα θηλυκά σκυλιά βιώνουν επίσης την πρώτη της θερμότητα τη στιγμή που είναι σε θέση να ζευγαρώσει και να αναπαραχθεί. Ομοίως, ο αρσενικός σκύλος δείχνει επίσης περισσότερο ενδιαφέρον για τα θηλυκά και θέλει να ζευγαρώσει μεταξύ τους. Ωστόσο, το ζευγάρωμα απαγορεύεται αυστηρά καθώς το μυαλό τους δεν είναι προετοιμασμένο για αυτό και μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους.

Διάγραμμα εμβολιασμού για Dachshund

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως ορίζει ο νόμος)

Διάγραμμα εμβολιασμού για Dachshund.

Κόστος εμβολιασμού για Dachshund

Σύμφωνα με την American Kennel Club, το κόστος εμβολιασμού για το DHLPP είναι μεταξύ $75-$100. Για το εμβόλιο κατά της λύσσας, το κόστος είναι μεταξύ 15-20 $.

Κάντε κλικ εδώ στο Doglime για περισσότερες πληροφορίες για τα κουτάβια.

Schreibe einen Kommentar