Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών της Δαλματίας σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών της Δαλματίας σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Η Δαλματία είναι μια έξυπνη, παιχνιδιάρικη και ευαίσθητη ράτσα σκύλων που κάνει σούπερ φύλακες. Καθώς βλέπετε τη φάση του νεογέννητου Δαλματίνου σε ενήλικα Δαλματία, είναι πραγματικά αξιολάτρευτα και απολαυστικά. Αλλά μαζί με όλη την ευτυχία έρχεται και μεγάλη ευθύνη που πρέπει να αντιμετωπίσετε όσο μεγαλώνουν.

Ομοίως, ενώ η Δαλματία μεγαλώνει, περνούν από πολλές αλλαγές προσωπικότητας που πρέπει να κατανοήσετε. Εδώ σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τις αλλαγές τους από τη φάση του νεογέννητου στην ενήλικη.

Νεογεννημένος

Όταν γεννιούνται τα κουτάβια της Δαλματίας, εξαρτώνται πλήρως από τη μητέρα τους καθώς δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν, να περπατήσουν ή να φάνε κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου. Το κουτάβι έχει μόνο αίσθηση αφής και γεύσης. Καθώς το κουτάβι βασίζεται πλήρως στη μητέρα του για το γάλα, τη θερμοκρασία και τον καθαρισμό, είναι καλύτερο να μην τα χωρίσετε.

Η μητέρα Δαλματία με τα νεογέννητα μωρά της.
Πηγή εικόνας: Pinterest

Το νεογέννητο είναι πολύ ευαίσθητο, επομένως είναι καλύτερο να μην το αγγίζετε ή να το κρατάτε μέχρι να ανοίξει τα μάτια του ή να περπατήσει σωστά ή να μεγαλώσει 3 εβδομάδες. Ωστόσο, εάν πρέπει να τα αγγίξετε, να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς ορισμένες μητέρες μπορεί να είναι επιθετικές ενώ θηλάζουν. Αφήστε τη μητέρα τους να τα φροντίσει, αντί να δημιουργήσει ένα άνετο και άνετο μέρος για να ζήσουν.

Νεογνικό Στάδιο (0-3 Εβδομάδες)

Σε αυτό το νεογνικό στάδιο, το κουτάβι αρχίζει να ανοίγει τα μάτια του, αν και δεν θα μπορεί να δει σωστά για αρκετές ημέρες. Εκτός αυτού, τα πόδια τους αρχίζουν να δυναμώνουν και θα προσπαθήσουν να περπατήσουν χρησιμοποιώντας το μπροστινό τους πόδι. Το κουτάβι δεν μπορεί να εκκρίνει ή να κατουρήσει μόνο του, έτσι η μητέρα το βοηθάει γλείφοντας την κοιλιά του. Από την ημέρα της γέννησής τους, δεν μπορούν να παράγουν θερμότητα, επομένως βασίζονται στη μητέρα τους και στους συγγενείς τους, επομένως, δεν πρέπει να χωρίζονται καθώς μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Το πιο σημαντικό, θα πρέπει να ταΐζουν μητρικό γάλα μόνο για λίγες εβδομάδες, καθώς παράγει πρωτόγαλα που προστατεύει τα κουτάβια από προβλήματα υγείας. Είναι επίσης πλούσια σε αντισώματα που παρέχουν όλη τη διατροφή που απαιτείται για τον οργανισμό τους,

Μεταβατική Εβδομάδα (3-6 Εβδομάδες)

Όταν ο Δαλματίας φτάσει τις 3 εβδομάδες αρχίζει να ανοίγει και ο ακουστικός πόρος του και αρχίζουν να ακούν τον ήχο του περιβάλλοντος. Ομοίως, αρχίζουν να αναπτύσσονται και οι άλλες αισθήσεις τους και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αρχίζουν να τα πηγαίνουν καλά με τα αδέρφια τους. Μετά από αυτό, καθιερώνουν κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά και είναι να δυναμώνουν κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κουτάβι θα ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του και θα κουνήσει την ουρά του κάνοντας ήχους γαβγίσματος. Στη συνέχεια, στην ίδια ηλικία, μπορούν επίσης να αφοδεύσουν και να κατουρήσουν μόνα τους χωρίς την υγεία της μητέρας τους.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (6-28 εβδομάδες)

Το στάδιο της κοινωνικοποίησης είναι πολύ σημαντικό για το κουτάβι σας καθώς αρχίζει να έχει χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Σε αυτή την ηλικία, γίνονται πιο σίγουροι, παιχνιδιάρικοι και ανεξάρτητοι καθώς έχουν ήδη μάθει να περπατούν σωστά. Ο Δαλματίας μαθαίνει επίσης να αλληλεπιδρά με τη μητέρα του και με άλλα συγγενή ενώ δαγκώνει και τσίμπημα, αλλά όχι με βλαβερούς τρόπους. Σιγά σιγά το κουτάβι χρειάζεται λιγότερο γάλα και περισσότερη στερεά τροφή για την ανάπτυξή του.

Τώρα μαθαίνουν να διακρίνουν μεταξύ ανθρώπων και σκυλιών. Θα πρέπει επίσης να αλληλεπιδρούν με μέλη της οικογένειας πριν εκτεθούν στον κόσμο. Στη συνέχεια, σε περίπου 7-12, εβδομάδες μπορούν να εξοικειωθούν με τους ανθρώπους και τους κυνόδοντες. Μετά την κοινωνικοποίηση, μυήστε τους στη βασική εκπαίδευση όπου αναπτύσσουν τη θετική συμπεριφορά και την ηγεσία τους.

Νεανικό Στάδιο (3-6 μηνών)

Σε αυτό το στάδιο, ο Dalmatian αρχίζει να χάνει το πρόσωπό του κουταβιού που μοιάζει περισσότερο με ένα ενήλικο. Είναι μια πολύ ενεργητική φυλή, επομένως μπορεί να δείτε κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ποια συμπεριφορά να αποδεχτείτε και ποια να διορθώσετε. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να αναπτύξει φόβο εκεί που φοβάται εύκολα, για παράδειγμα να μην φοβάται πουθενά. Αν και αυτή η συνήθεια διαρκεί πάνω από ένα μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό σε αυτή την ηλικία.

Εικόνα 5 μηνών Δαλματίας.
Πηγή εικόνας: Pets4Homes

Η προχωρημένη εκπαίδευσή τους θα πρέπει να ξεκινήσει σε αυτή την ηλικία, καθώς οι Δαλματοί χρειάζονται έντονη εκπαίδευση για να διώξουν την απεριόριστη ενέργεια. Εάν αισθάνεστε άνετα με τη διαδικασία προπόνησής τους στο σπίτι, τότε μπορείτε να το κάνετε. Αλλά αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, επιλέξτε άλλες επιλογές για να τα εκπαιδεύσετε όπως να τα στείλετε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης κουταβιών. Μπορεί να είναι επαναστάτες και πεισματάρηδες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, γι‘ αυτό να είστε υπομονετικοί κατά την εκπαίδευσή τους.

Εφηβεία (6-12 μηνών)

Σε αυτό το στάδιο, ο σκύλος σας χρειάζεται σωστή καθοδήγηση και ενθάρρυνση, καθώς η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του διαρκούν μέχρι τη ζωή. Λόγω της ιδιαίτερα ενεργητικής συμπεριφοράς τους, η ανοχή τους στην πλήξη είναι πολύ χαμηλή, επομένως είναι σημαντικό να διατηρούνται δραστήριοι που περιλαμβάνουν πεζοπορία, τρέξιμο, κολύμπι και ούτω καθεξής. Ο σκύλος σας χάνει επίσης τα δόντια του κουταβιού και αναπτύσσει ένα νέο σύνολο δοντιών που ξεκινά τη φάση μάσησης.

Ομοίως, στην ηλικία των 6 μηνών η γυναίκα Δαλματίας βιώνει την πρώτη της θερμότητα, από την άλλη πλευρά, ο άνδρας Δαλματίας αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για αυτές. Ακόμη και είναι 6 μηνών, δεν συνιστάται η αναπαραγωγή εκείνη τη στιγμή, καθώς το μυαλό τους δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους.

Διάγραμμα εμβολιασμού για Δαλματία

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)

Διάγραμμα εμβολιασμού για Δαλματία.

Κόστος εμβολιασμού

Το μέσο κόστος των εμβολίων DHPP είναι μεταξύ $75-$100. Το κόστος για το εμβόλιο κατά της λύσσας είναι μεταξύ $15-$20.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες για τα κουτάβια.

Schreibe einen Kommentar