Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Cavachon σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των κουταβιών Cavachon σε διαφορετικούς μήνες έως ένα έτος

Το Cavachon είναι το αποτέλεσμα της διασταύρωσης μεταξύ του Cavalier King Charles Spaniel και του Bichon Frise. Ο συνδυασμός και των δύο φυλών κάνει την ιδιοσυγκρασία του Cavachon χαρούμενη, γοητευτική και γεμάτη αγάπη. Μπορεί να γεννήσει 2-4 κουτάβια τη φορά. Η διαδικασία ανάπτυξης των κουταβιών είναι γρήγορη σε σύγκριση με άλλες μεσαίες και μεγάλες ράτσες.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τα κουτάβια του Cavachon και την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους μέχρι να ενηλικιωθούν.

Νεογέννητος

Το νεογέννητο Cavachon γεννιέται με γούνα, αλλά είναι τυφλό, κωφό και χωρίς δόντια για μερικές εβδομάδες. Δεδομένου ότι τα κουτάβια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα εκτός από το τάισμα και τον ύπνο, η μητέρα τα φροντίζει. Τα καθαρίζει και τη βρωμιά τους, τα θηλάζει και τα διατηρεί ζεστά και άνετα. Τα κουτάβια δεν είναι σε θέση να αφοδεύσουν ή να κατουρήσουν μόνα τους, έτσι η μητέρα τους γλείφει την κοιλιά που τα ωθεί να αφοδεύσουν και να ουρήσουν.

Κάντε τους ένα καθαρό και ζεστό μέρος για να μείνουν και μην χωρίζετε τα κουτάβια από τη μητέρα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κουτάβια δεν είναι σε θέση να παράγουν τη δική τους θερμότητα του σώματός τους, επομένως εάν κρατηθούν μακριά από τη μητέρα για πολύ, μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Νεογνικό Στάδιο (0-2 Εβδομάδες)

Από τη γέννηση έως τις 2 εβδομάδες από τη γέννηση του κουταβιού Cavachon, ονομάζεται νεογνικό στάδιο. Σε αυτό το στάδιο, το κουτάβι βρίσκεται σε μια από τις πιο ευάλωτες περιόδους του. Πρέπει να βασίζονται στη μητέρα από το τάισμα μέχρι τον καθαρισμό τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κουτάβι πρέπει να τρέφεται μόνο με το μητρικό γάλα. Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτόγαλα το οποίο παρέχει αντισώματα που προστατεύουν τα κουτάβια από οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τα κουτάβια χρειάζονται περίπου το 90% του ύπνου καθημερινά για 2 εβδομάδες. Βοηθά στην ανάπτυξη του μυαλού αλλά και του σώματός τους. Μπορείτε να δείτε ότι το κουτάβι έχει διπλάσιο μέγεθος από τη γέννησή του. Τα νεογέννητα χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πόδια για να συρθούν προς τη μητέρα, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και των οστών τους.

Τα κουτάβια Cavachon ποζάρουν για μια φωτογραφία
Τα κουτάβια Cavachon ποζάρουν για μια φωτογραφία.
Πηγή εικόνας: rossbanekennels.com

Μεταβατικό Στάδιο (2-4 Εβδομάδες)

Θα δείτε πολλές αλλαγές στο σώμα και τη συμπεριφορά των κουταβιών του Cavachon. Σε περίπου 12-14 ημέρες, τα μάτια τους αρχίζουν να ανοίγουν, ωστόσο η όραση είναι ακόμα θολή. Σε περίπου 16 ημέρες, μπορούν επίσης να ακούσουν. Ξέρουν τώρα πώς μοιάζει η μητέρα και πώς ακούγονται αυτή και οι άλλες συγγενείς της. Μπορείτε να τους δείτε να επικοινωνούν μεταξύ τους γκρινιάζοντας, γρυλίζοντας, γαβγίζοντας.

Το κουτάβι μπορεί να σταθεί όρθιο σε περίπου 15 ημέρες και να κάνει τον πρώτο του ταλαντευόμενο περίπατο σε 21 ημέρες. Τώρα είναι ελάχιστα ανεξάρτητα καθώς μπορούν να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν μόνα τους με ερεθίσματα από τη μητέρα. Περνούν τις περισσότερες μέρες παίζοντας με άλλους συγγενείς και εξερευνώντας το περιβάλλον των σκύλων.

Στάδιο κοινωνικοποίησης (4-12 εβδομάδες)

Το πρώτο μισό της περιόδου κοινωνικοποίησης περνάει κυρίως με τη μητέρα και άλλες συγγενείς. Το Cavachon μαθαίνει τρόπους, πειθαρχία και να δαγκώνει απαλά χωρίς να πονάει ενώ παίζουν μεταξύ τους. Είναι επίσης ώρα για τη βασική τους εκπαίδευση καθώς είναι σαν ένα σφουγγάρι που μουσκεύει κάθε πληροφορία που τους πετάει. Επιβραβεύστε τους με λιχουδιές και πολλούς φωνητικούς επαίνους, ώστε να γίνουν πιο προσεκτικοί και με κίνητρο.

Στην ηλικία των 8 εβδομάδων, θα πρέπει να βγάλετε τα κουτάβια Cavachon για κοινωνικοποίηση με διαφορετικούς ανθρώπους και σκύλους. Παρουσιάστε τα απαλά και σωστά, ώστε να νιώθουν άνετα με αγνώστους και άλλα σκυλιά. Εάν κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας όταν είναι ακόμα μικρό, μεγαλώνει ώστε να είναι φιλικό και να μην φοβάται τους επισκέπτες και τους επισκέπτες στο σπίτι.

Στην ηλικία των 1-3 μηνών, τα κουτάβια αρχίζουν να δοκιμάζουν στερεά τροφή από το μπολ της μητέρας τους. Ταΐστε το κουτάβι σας μια καλής ποιότητας, ισορροπημένη διατροφή ειδικά σχεδιασμένη για κουτάβια μικρού μεγέθους.

Κουτάβι Cavachon που παίζει
Κουτάβι Cavachon που παίζει.
Πηγή εικόνας: Furry Babies

Νεανικό Στάδιο (3-6 μηνών)

Μπορείτε να δείτε το κουτάβι Cavachon να μοιάζει περισσότερο με μια νεότερη εκδοχή του ενήλικου εαυτού του. Είναι πολύ ενεργητικοί σε αυτή την ηλικία, γι‘ αυτό εμπλέξτε τους σε διάφορες δραστηριότητες που αξιοποιούν την ενέργειά τους. Τα δόντια αρχίζουν να βγαίνουν κάτι που κάνει το κουτάβι να βγάζει στόμαχο. Μασούν ή δαγκώνουν οτιδήποτε συναντήσουν. Επομένως, θα πρέπει να επενδύσετε σε μερικά μασώμενα παιχνίδια, ώστε τα κουτάβια να μην καταστρέψουν κανένα πολύτιμο αντικείμενο στο σπίτι.

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, η ανάπτυξη του σώματος του κουταβιού Cavachon ολοκληρώνεται καθώς σε μικρού μεγέθους ράτσα, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι γρήγορος σε σύγκριση με άλλες ράτσες μεγέθους. Η κοινωνικοποίησή τους και άλλες εντολές θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να φτάσουν στην ενηλικίωση. Για τη σίτιση, δώστε τους τροφή για κουτάβια, η οποία πρέπει να χωρίζεται σε 3 γεύματα την ημέρα.

Εφηβικό Στάδιο (6-12 Μηνών)

Καθώς οι Cavachon φτάνουν τους 6 μήνες, θεωρούνται πλέον ενήλικος σκύλος. Έχουν ωριμάσει σεξουαλικά τώρα όπου η γυναίκα βίωσε την πρώτη της θερμότητα και τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών αυξάνονται. Ωστόσο, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να τα εμπλακούν στην αναπαραγωγή, αν και είναι σεξουαλικά ώριμα. Μπορεί να έχουν γίνει ενήλικα αλλά δεν έχουν ακόμη ωριμάσει αρκετά για αναπαραγωγή. Περιμένετε μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 18 μηνών.

Αλλάξτε την τροφή για κουτάβια του σκύλου σας Cavachon σε τροφή για ενήλικα σκυλιά όταν φτάσουν τους 6 μήνες. Τώρα μπορείτε να μειώσετε τα γεύματά τους σε 2 φορές την ημέρα. Δώστε τους μικρές εργασίες και εκπαιδεύστε εκ των προτέρων για να τους κρατήσετε σωματικά δραστήριους και διανοητικά τονωμένους. Δεν απαιτούν έντονες δραστηριότητες οπότε 10-20 λεπτά την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζονται.

Ο Καβατσόν κοιμάται
Ο Καβατσόν κοιμάται.
Πηγή εικόνας: Furry Babies

Διάγραμμα εμβολιασμού για το Cavachon

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για το Cavachon.

Κόστος εμβολιασμού για το Cavachon

Το κόστος εμβολιασμού για το DHPP είναι περίπου $75-$100 ενώ για τη λύσσα είναι μεταξύ $15-$20.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ράτσες σκύλων και την ανάπτυξη του κουταβιού τους.

Schreibe einen Kommentar