Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των τσεχοσλοβακικών κουταβιών Vlcak σε διαφορετικούς μήνες έως ένα χρόνο

0
Συμπεριφορά και χαρακτηριστικά των τσεχοσλοβακικών κουταβιών Vlcak σε διαφορετικούς μήνες έως ένα χρόνο

Το Τσεχοσλοβάκικο Vlcak είναι μια ράτσα σκύλων μεγάλου μεγέθους με ισχυρό, δραστήριο και πιστό ταμπεραμέντο. Δεν είναι κατάλληλο για ιδιοκτήτες σκύλων. Μόνο ένας έμπειρος ιδιοκτήτης σκύλου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτής της ράτσας. Έχει απεριόριστη ενέργεια, επομένως συνιστώνται τακτικές σωματικές δραστηριότητες.

Ο Τσεχοσλοβάκος Vlcak μπορεί να γεννήσει 6-8 κουτάβια κάθε φορά. Δεδομένου ότι είναι μια ράτσα μεγάλου μεγέθους, η διαδικασία ανάπτυξης του σώματός της είναι πιο αργή σε σύγκριση με τις μικρού μεγέθους ράτσες σκύλων.

Νεογέννητος

Το νεογέννητο Τσεχοσλοβάκο Vlcak είναι ένα πολύ εύθραυστο κουτάβι καθώς δεν μπορεί να δει, να ακούσει και να περπατήσει. Οι ανάγκες τους καλύπτονται ως επί το πλείστον από την ίδια τη μητέρα από τη νοσηλεία μέχρι την καθαριότητα. Κάντε τους ένα άνετο μέρος για να ζήσουν και έτσι μην τους χωρίζετε από τη μητέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα κουτάβια δεν είναι σε θέση να παράγουν τη θερμότητα του σώματός τους, έτσι η σκύλα τα κρατά ζεστά.

Βεβαιωθείτε ότι η μητέρα ταΐζει τα κουτάβια της κάθε δύο ώρες. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτόγαλα που προστατεύει τα κουτάβια από πολλές θανατηφόρες ασθένειες. Επομένως, μην τους δίνετε άλλη φόρμουλα εκτός εάν είναι πολύ απαραίτητο.

Νεογνικό Στάδιο (0-3 Εβδομάδες)

Το νεογνικό στάδιο των τσεχοσλοβακικών κουταβιών Vlcak είναι από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 εβδομάδων. Τα κουτάβια είναι πολύ ευάλωτα σε αυτό το στάδιο, επομένως χρειάζεται η κατάλληλη φροντίδα. Αφήστε τη μητέρα να φροντίσει τα κουτάβια της ενώ εσείς τα κάνετε ένα άνετο μέρος για να μείνετε. Μην κρατάτε τα κουτάβια μακριά από τη σκύλα σε αυτό το στάδιο γιατί μπορεί να πεθάνουν από υποθερμία.

Τις πρώτες δύο εβδομάδες από τη γέννηση του κουταβιού, κοιμούνται περίπου το 90% της ημέρας. Βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους καθώς και του σώματος. Μπορείτε να δείτε το κουτάβι να έχει διπλάσιο μέγεθος από τη γέννησή του τη δεύτερη εβδομάδα. Χρησιμοποιούν τα μπροστινά τους πόδια για να σέρνονται προς το μέρος τους, κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη των μυών.

Μεταβατικό Στάδιο (3-6 Εβδομάδες)

Το μεταβατικό στάδιο είναι μια όμορφη περίοδος γιατί μπορείτε να δείτε τα κουτάβια της Τσεχοσλοβακίας Vlcak να ανοίγουν τα μάτια τους για πρώτη φορά μεταξύ 14-16 ημερών. Ο ακουστικός πόρος ανοίγει επίσης και μπορούν να ακούσουν τον ήχο της μητέρας τους και των συγγενών τους για πρώτη φορά. Ωστόσο, η όραση είναι ακόμα θολή για τα κουτάβια για κάποιο χρονικό διάστημα, κάτι που θα βελτιωθεί με τον καιρό.

Μπορείτε επίσης να δείτε τα κουτάβια να σχηματίζουν το δικό τους λεξιλόγιο για να επικοινωνούν με τους συγγενείς φωνάζοντας, γαβγίζοντας και κλαψουρίζοντας. Στις 25 ημέρες από τη γέννησή τους, μπορείτε να τα δείτε να κάνουν τα ταλαντευόμενα βήματά τους. Επίσης τώρα γίνονται πιο ανεξάρτητοι που σημαίνει ότι δεν βασίζονται στη μητέρα για τα πάντα. Μπορούν να κατουρήσουν και να αφοδεύσουν μόνα τους χωρίς τη διέγερση της μητέρας τους.

Τσεχοσλοβακικά κουτάβια Vlcak που κάθονται με τη μητέρα τους
Τσεχοσλοβακικά κουτάβια Vlcak που κάθονται με τη μητέρα τους.
Image Spurce: από το Úhoště – WebSnadno

Στάδιο κοινωνικοποίησης (6-28 εβδομάδες)

Κατά την περίοδο της κοινωνικοποίησης, η αλληλεπίδραση του τσεχοσλοβακικού κουταβιού Vlcak με άλλους αυξάνεται. Μαθαίνουν να γνωρίζουν τους συγγενείς τους και άλλες ανθρώπινες οικογένειες μέχρι αυτή την ηλικία. Η προσκόλληση που σχηματίζει το κουτάβι σε αυτό το στάδιο παραμένει για όλη τη ζωή. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν τους συστήνετε σε αγνώστους. Όταν τα κουτάβια είναι περίπου 8-9 εβδομάδων, εκθέστε τα στον έξω κόσμο. Συστήστε τα σε διαφορετικούς ανθρώπους και σκύλους.

Ξεκινήστε να τους δίνετε βασική εκπαίδευση υπακοής όταν φτάσουν στην ηλικία των 8 εβδομάδων. Είναι πολύ γρήγοροι στο να παίρνουν νέες εντολές και να ξεγελούν σε αυτή την ηλικία, επομένως αυτή είναι η τέλεια ηλικία για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας. Κρατήστε την προπόνηση σύντομη αλλά διασκεδαστική καθώς μπορεί να βαρεθούν εύκολα, κάτι που θα τους αποσπάσει εύκολα την προσοχή.

Ταΐστε τσεχοσλοβακική τροφή για κουτάβια Vlcak υψηλής ποιότητας που περιέχει όλες τις διατροφικές ανάγκες που απαιτούνται για αυτά. Χρειάζονται 4 γεύματα την ημέρα που τους βοηθά στην ανάπτυξη και την ανάπτυξή τους.

Νεανικό Στάδιο (4-8 μήνες)

Στη σκηνή, γίνεται μια από τις πιο απαιτητικές περιόδους για τον ιδιοκτήτη. Τα τσεχοσλοβακικά κουτάβια Vlcak είναι γεμάτα ενέργεια με πολλή περιέργεια. Τα νεογιλά δόντια τους αρχίζουν να αντικαθίστανται από ενήλικα δόντια που μπορεί να είναι επώδυνα και να προκαλούν φαγούρα. Για να το ανακουφίσετε, το κουτάβι σας μπορεί να αρχίσει να μασάει τυχαία πράγματα και να τα καταστρέφει. Επομένως, είναι καλύτερο να επενδύσετε σε μασώμενα παιχνίδια για τα κουτάβια.

Για να αξιοποιήσετε την ενέργειά τους, είναι σημαντικό να τους δώσετε πολλές δραστηριότητες για να κρατήσετε το μυαλό τους απασχολημένο. Αν καταστρέψουν κάτι ή κάνουν οποιοδήποτε λάθος, μην τους χρησιμοποιήσετε καμία τιμωρία. Είναι ένα λεπτό στάδιο, επομένως οποιοδήποτε τραύμα μπορεί να επηρεάσει το κουτάβι για όλη τη ζωή. Να είστε ευγενικός, ήρεμος και έμπιστος ηγέτης για τον σκύλο σας.

Τσεχοσλοβακικά κουτάβια Vlcak που τρέχουν στο χιόνι
Τσεχοσλοβακικά κουτάβια Vlcak που τρέχουν στο χιόνι.
Πηγή εικόνας: The Spruce Pets

Εφηβεία (8-16 μηνών)

Το στάδιο της εφηβείας του Τσεχοσλοβακικού Vlcak ξεκινά μεταξύ 7-9 μηνών. Σε αυτή την περίοδο, το θηλυκό γνώρισε την πρώτη του ζέστη όπου καθώς το αρσενικό αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το θηλυκό. Το επίπεδο τεστοστερόνης του αρσενικού αρχίζει να αυξάνεται κατά 5-7 φορές σε αυτή την περίοδο και σταδιακά πέφτει όταν γίνουν περίπου 18 μηνών. Ωστόσο, βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ανάπτυξης, επομένως μην τα εμπλέκετε στο ζευγάρωμα μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως.

Ξεκινήστε να εκπαιδεύετε εκ των προτέρων τον Τσεχοσλοβάκο Vlcak για να συμβαδίζετε με το ενεργειακό του επίπεδο. Συμμετάσχετε τους σε διαφορετικά αθλήματα και ευκινησία σκύλων. Θα τους κρατήσει σωματικά δυνατούς και πνευματικά διεγερμένους.

Παρέχετε στον σκύλο σας κορυφαία τροφή για ενήλικες με βάση το μέγεθος και τις δραστηριότητές του. Μια ισορροπημένη διατροφή θα κρατήσει το τσεχοσλοβάκικο Vlcak σας σε υγιή κατάσταση.

Διάγραμμα εμβολιασμού για τον Τσεχοσλοβακικό Vlcak

6 έως 8 εβδομάδες Λόγχη, παρβοϊός
10 έως 12 εβδομάδες DHPP (εμβόλια για λοιμώξεις, αδενοϊό, παραγρίπη και παρβοϊό)
16 έως 18 εβδομάδες DHPP, λύσσα
Κάθε 1 έως 2 χρόνια DHPP
Κάθε 1 έως 3 χρόνια Λύσσα (όπως απαιτεί ο νόμος)
Διάγραμμα εμβολιασμού για τον Τσεχοσλοβακικό Vlcak.

Κόστος εμβολιασμού

Το μέσο κόστος των εμβολίων DHPP σύμφωνα με το American Kennel Club είναι μεταξύ $75-$100. Το κόστος για το εμβόλιο κατά της λύσσας είναι μεταξύ $15-$20.

Επισκεφτείτε το Doglime για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ράτσα του σκύλου και το στάδιο ανάπτυξης του κουταβιού τους.

Schreibe einen Kommentar